Verenigingen

Jeugd en Jongeren

Scouting Sluiskil

Scouting Sluiskil heeft een eigen verenigingsgebouw aan de Pierssenspolderstraat 84. De scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee jongens en meisjes worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen.

Scouting Sluiskil kent verschillende leeftijdscategorieën:

Welpen: voor jongens en meisjes van 6 tot 11 jaar, iedere zaterdag van 9.30 uur tot 11.30 uur

Scouts: voor jongens en meisjes van 11 tot 15 jaar, iedere zaterdag van 9.30 uur tot 11.30 uur

Explorers: voor jongens en meisjes van 15 tot 18 jaar, iedere vrijdag van 19.30 tot 21.30 uur

Stam: voor jongens en meisjes van 18 jaar en ouder, iedere vrijdag van 19.30 uur tot 21.30 uur.

De opkomst is wekelijks met uitzondering van de kerstvakantie en de zomervakantie.

Kinderen, die geïnteresseerd zijn, mogen driemaal gratis komen kijken en meedoen. Wel graag een berichtje vooraf.

De contributie bedraagt € 25,00 per kwartaal.

Verdere kosten zijn de eenmalige aanschaf van een blouse (€ 32,00) en das (€ 17,00). De eigen bijdrage voor een weekendkamp bedraagt 10 euro. Voor het zomerkamp (eerste week zomervakantie) dient 60 euro te worden betaald.

Contactpersoon voor het aanmelden van nieuwe jeugdleden (of begeleider): Marie-Claire Zegers. Haar gsm-nummer is 06 12510561. Het e-mailadres is: scoutingsluiskil@hotmail.com

Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/scoutingsluiskil 

Speeltuin De Miertjes

Speeltuin De Meertjes is een afgesloten speeltuin gelegen aan Nieuwe Kerkstraat 43A.

De speeltuin is, bij goed weer, geopend van 1 maart tot 1 november.

De openingstijden zijn: ma-di-do-vrij van 15.00 – 17.00 uur en wo-za-zo van 13.00 – 17.00 uur

Tijdens de vakantieperiodes is de speeltuin open van 13.00-17.00 uur

De entree bedraagt 1 euro per kind (ouders gratis). Een jaarabonnement kost twintig euro per gezin. Een donateurskaart kost vijf euro en is één jaar geldig. Met deze kaart kan tienmaal toegang tot de speeltuin verkregen worden.

Het e-mailadres is: demiertjessluiskil@outlook.com

Meer en extra informatie is te vinden op de website: 

Sociaal Kultureel Initiatief (SKI) en Het Talent

Het SKI is een stichting die gehuisvest is in een deel van ’t Meulengat, Elisabethlaan 49 te Sluiskil en activiteiten organiseert voor kinderen van 4 tot 17 jaar. 

Het aantal en de soort activiteiten variëren. Programmaonderdelen zijn bijvoorbeeld: knutselen, bingo om de week, kinderdisco op vrijdagavond voor de oudste groep en op zondagmiddag voor de kleintjes. Daarnaast organiseert het SKI ieder jaar een speelweek.

Ook kinder- en jeugdcabaretgroep Het Talent maakt onderdeel uit van het SKI. Ieder jaar in januari worden twee voorstellingen gegeven in ’t Meulengat. De repetities zijn op donderdagavond.

Contactpersoon voor het SKI en Het Talent is Ineke Maas. Zij is te bereiken via het e-mailadres jaapmaas@kpnmail.nl.

Meer en extra informatie over het Sociaal Kultureel Initiatief is te vinden op: https://www.facebook.com/pg/SKIsluiskil/.

Meer en extra informatie over Het Talent (onderdeel van het SKI) is te vinden op: https://www.facebook.com/pg/Hettalent35/.

tCultuur en cabaret

Bonte Avond Club (BAC)

De Bonte Avond Club is een cabaretgroep, die opgericht is in 1951. Jaarlijks worden vier optredens in Sluiskil (in maart) en ongeveer vijf optredens buiten het dorp verzorgd. De optredens bestaan uit een mengeling van zang, dans en sketch. Elke dinsdagavond in de maanden september t/m mei wordt er gerepeteerd in welzijnscentrum ’t Meulengat, Elisabethlaan 49 te Sluiskil.

De BAC is altijd op zoek naar zangers (solo of in groepen), toneelspelers, muzikanten, decorbouwers en toneelmeesters. De contributie bedraagt 30 euro per jaar.

Contactpersoon is Gert Jansen. Hij is te bereiken via gsm-nummer 06 83185015. Het e-mailadres is info@bonteavondclub.nl.

Meer informatie is te vinden op: htpps://www.bonteavondclub.nl 

Carnavalsvereniging De Zwartsnuvers

De Sluiskilse carnavalsvereniging De Zwartsnuvers organiseert jaarlijks een carnavalsstoet met daaraan gekoppeld een limonadebal. 

Contactpersoon is Dannitza van den Berghe. Zij is te bereiken via gsm-nummer 06 30565367 of via e-mail: d.vedebe@live.nl. 

Colsenreis

Honoré Colsen is de grondlegger van de eerste bejaardenreis in 1922. Nog steeds gaan de ouderen naar het idee van hun grondlegger op reis. Het is een eendaagse reis, waarvoor meestal in mei kan worden ingeschreven. De reis ging dit jaar op 20 juni naar Kinderdijk en wijnhoeve De kleine Schorre te Dreischor. 

Commissie (H)Erkenning Monumenten Sluiskil

Deze commissie heeft sinds 2005 getracht de geschiedenis van Sluiskil tastbaar weer te geven door het plaatsen van monumenten en het plaatsen van geschiedborden. Zo zijn monumenten verwezenlijkt van Erwine Boudry (verongelukte vliegenier tijdens de oorlog), Lodewijk van den Berg (eerste Nederlandse ruimtevaarder), Honoré Colsen (legendarische Sluiskillenaar met een bijzondere staat van dienst) en de miljoenentrein (munitietrein in 1944). Daarnaast vertellen bijna twintig geschiedborden de geschiedenis van Sluiskil.

De wandelroutes langs deze monumenten en geschiedborden zijn voor € 2,50 te verkrijgen in Museum Sluiskil. Het boek ‘Sluiskil, een bijzonder dorp’ gaat uitgebreid in op al deze monumenten en de geschiedenis van Sluiskil. Dit boek, inclusief de wandelroutes, is te koop in het museum en bij Spar Martens voor tien euro.

Contactpersoon is Loek van Hecke. Hij is te bereiken via gsm-nummer 06 12053248 of via e-mail: lvanhecke@zeelandnet.nl. 

Evenementen Sluiskil

De Stichting Evenementen Sluiskil organiseert minimaal twee festiviteiten. De jaarlijkse Sinterklaasintocht, waarbij Sinterklaas bij de dorpspont worden ontvangen. Na de aankomst van de Goedheilig Man wordt het feest voortgezet in welzijnscentrum ’t Meulengat, Elisabethlaan 49 te Sluiskil. Ook Koningsdag, op 27 april, wordt door deze stichting georganiseerd. Het programma, dat voor jong en oud is en plaatsvindt in en rondom ’t Meulengat, begint rond 10.30 uur en duurt tot ongeveer 18.00 uur.

Contactpersoon is Loek van Hecke. Hij is te bereiken via gsm-nummer 06 12053248 of via e-mail: lvanhecke@zeelandnet.nl. 

Gildefeesten Sluiskil

De Sluiskil Gildefeesten worden jaarlijks eind augustus en/of begin september georganiseerd. Het feest wordt gehouden op vrijdag, zaterdag en zondag. Dit jaar vinden de Gildefeesten plaats van 9 t/m 11 september.

Het programma is te vinden op: www.gildefeesten.com 

Museum Sluiskil

Een bezoek aan Museum Sluiskil is een unieke ervaring voor al diegenen, die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van dit kanaaldorp. Museum Sluiskil bevat vijf grote zalen, die elk een eigen identiteit hebben en een aparte filmzaal. Daarnaast zijn een fossielencollectie en een brandweercollectie te bewonderen.

Museum Sluiskil ligt aan de Vogelschorstraat 7 te Sluiskil. De toegangsprijs bedraagt slechts € 2,50 per persoon.

Museum Sluiskil is de eerste en derde zaterdag van elke maand van 13.30 tot 17.00 uur geopend. Meer informatie vindt u op www.museumsluiskil.nl. Het e-mailadres is: info@museumsluiskil.nl 

Muziekvereniging Sluiskil

Muziekvereniging Sluiskil, in samenwerking met De Volharding uit Zaamslag, geeft jaarlijks enkele concerten en is daarnaast vaak vertegenwoordigd bij activiteiten op het dorp. De repetities vinden op maandagavond plaats in welzijnscentrum ’t Meulengat, Elisabethlaan 49 te Sluiskil van 19.30 uur tot 21.30 uur. Aan nieuwe leden wordt door de vereniging een instrument beschikbaar gesteld.

De contributie bedraagt 120 euro per jaar. Binnen de vereniging bestaat de mogelijkheid lessen te volgen van gediplomeerde docenten. De kosten worden in onderling overleg vastgesteld.

Contactpersoon is Dianne Porreij. Zij is te bereiken via gsm-nummer 06 52711727 of via e-mail: diannep@hotmail.nl of via info@sluiskilmuziek.nl.

Meer en extra informatie is te vinden op: www.sluiskilmuziek.nl.

Sportverenigingen

Avond4Daagse

In Sluiskil wordt ieder jaar een Avond4Daagse gehouden. Start en finish vinden plaats vanaf het Kerkplein. Er kan worden ingeschreven voor 2,5 km, 5 km of 10 km. De data waarop de Avond4Daagse in 2020 wordt gehouden zijn maandag 8 juni, dinsdag 9 juni, woensdag 10 juni en donderdag 11 juni. Contactpersoon is Annet Martens. Zij is te bereiken via gsm-nummer 06 30125367. Het e-mailadres van secretaris Dianne Porreij is DianneP@hotmail.nl. 

Postduivenvereniging P.V. De Sluiskilse Reisduif

De postduivenvereniging heeft een eigen onderkomen aan de Pierssenspolderstraat 84. Per jaar zijn er ongeveer veertig vluchten.

Het inkorven vindt op donderdag of vrijdag plaats in de maanden april t/m september. Op de zaterdagen erna worden de klokken gelicht al naargelang de duiven thuis zijn gekomen van de vlucht.

De contributie bedraagt € 50,00 per jaar.

Contactpersoon is secretaris Jan de Jonge. Zijn e-mailadres is dejongej@zeelandnet.nl. Zijn telefoonnummer is 0115 441604. 

Sluiskilse Biljart Club (SBC)

De Sluiskilse biljartclub heeft zijn thuisbasis in welzijnscentrum ’t Meulengat, Elisabethlaan 49 te Sluiskil. Iedere maandagavond van 19.00 uur tot 22.00 uur is er voor de leden gelegenheid te spelen op twee biljarts. De leden spelen een onderlinge competitie. De spelsoort (libre, bandstoten of driebanden) is vrijblijvend. Ook wordt deelgenomen aan competities. De wedstrijden hiervoor worden in onderling overleg geregeld. Het lidmaatschap bedraagt € 45,50 euro per jaar.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot secretaris Johan van de Velde. Hij is te bereiken via het telefoonnummer 06 53919105 of via e-mail: johanmarga@kpnmail.nl. SBC heeft geen website. 

Sluiskilse Vogelvrienden

Vogelvereniging De Sluiskilse Vogelvrienden stimuleert het houden van volièrevogels. Eenmaal per jaar, het eerste weekend van november, wordt een tentoonstelling georganiseerd in welzijnscentrum ’t Meulengat, Elisabethlaan 49 te Sluiskil.

De contributie bedraagt € 24,50 per jaar. Jeugdleden betalen de helft.

Contactpersoon is Tonny van Vlaenderen. Hij is te bereiken via 06 38638144. Zijn e-mailadres is tonnyvanvlaenderen@gmail.com.

Meer informatie op de website: www.desluiskilsevogelvrienden.nl.

Stichting Driebandenpromotie Zeeland (SDZ)

Het driebandenteam van Dallinga.com speelt in de eredivisie van de KNBB (Koninklijke Nederlandse Biljart Bond) met de spelers Frédéric Caudron, Jean Paul de Bruijn, Steven van Acker, Raymond Ceulemans en Berry Dallinga. De thuiswedstrijden vinden plaats in zaal Dallinga, Nieuwe Kerkstraat 5 te Sluiskil. De wedstrijden worden meestal gespeeld op zondagmiddag, aanvang 13.00 uur.  De nieuwe competitie start in het najaar. Meer informatie hierover is te vinden op www.dallinga.com/biljart. 

Voetbalvereniging VV Sluiskil

Deze vereniging bestaat helaas niet meer!

Tennisvereniging TV Sluiskil

De redcourtbanen van tennisvereniging TV Sluiskil liggen aan de Nieuwe Kerkstraat. Tennislessen worden tegen betaling verzorgd door Michel Verberkmoes en Natascha van Strien. De zomerlessen voor de jeugdleden waren deze zomer gratis. De contributie bedraagt voor senioren 113 euro per jaar. Junioren betalen 62 euro en studenten 77 euro. Een gezinsabonnement kost 300 euro per jaar.

Contactpersoon voor jeugdleden is Peter Paauwe. Hij is te bereiken via 06 18473805. Het e-mailadres is: bestuur@tvsluiskil.nl

Contactpersoon voor senioren is Renée van Sabben. Zij is te bereiken via gsm-nummer 06 10076093. Het e-mailadres is: bestuur@tvsluiskil.nl

Meer en extra informatie is te vinden op: www.tvsluiskil.jimdo.com. 

IJsclub De Scheve Schaats

Zodra de vorst intreedt, wordt de Multibaan, gelegen aan het parkeerterrein aan de Elisabethlaan, onder water gezet. Bij aanhoudende vorst kan hierop worden geschaatst.

Meer informatie is te vinden op de website: https://nl-nl.facebook/ScheeveSchaatsSluiskil/